Kreikkalainen Mytologia

post thumb
Mytologia
by Anna/ on 08 Dec 2020

Kreikkalainen Mytologia

Kreikkalainen mytologia sisältää paljon erilaisia sankareita, taruolentoja ja jumalia, mutta myös hirviöt kuuluvat siihen. Etenkin tarut jumalista tulivat osaksi kreikkalaista uskontoa. Mytologia kytkeytyy myös osaksi kreikkalaista filosofiaa sekä historiankirjoitusta. Kreikkalaisessa taiteessa, kirjallisuudessa ja näytelmissä myytit olivat suosittuja aiheita. Tämän vuoksi myyteillä on ollut pysyvä vaikutus länsimaiseen kulttuuriin. Jumalat olivat inhimillisiä, sillä ne kykenivät kostoon, vihaan ja petoksiin.

Kreikkalainen mytologia sisältää jumalten asuttaman Olympoksen vuoren. Pääjumala Zeus hallitsee maailmaa muiden kahdentoista pääjumalan kanssa. Jumalten lisäksi tunnettiin muita taruolentoja, kuten kyklooppeja, harpyijoita, titaaneja, seireenejä, kentaureja, nymfejä ja satyyreja. Tarinoissa esiintyy myös puolijumalia ja tavallisia ihmisiä.

Gorgot Kreikkalaisessa Mytologiassa

Kreikkalaisessa mytologiassa esiintyy gorgoja, naispuolisia hirviöitä, joista Medusa on yksi esimerkki. Gorgoilla oli terävät hampaat ja heidän hiuksensa olivat käärmeitä. Tarinan mukaan se, joka katsoi gorgoa silmiin, muuttui kiveksi. Taiteessa gorgot kuvattiin hirviömäisiksi naisiksi, joilla on torahampaat ja raatelukynnet.

Kreikkalainen mytologia näkyy varhaisimmillaan eeppisessä runoudessa, joka alkoi 700-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Lajin tunnetuimmat teokset ovat Homeroksen eepokset Ilias ja Odysseia. Eeppisen runouden lisäksi kreikkalaiseen kirjallisuuteen kuuluu lyyrinen runous sekä tragedia ja komedia. Jumalaistarujen kehitykseen on eniten vaikuttanut kreikkalainen tragedia, joka muokkasi tarinat yleisesti tunnettuun muotoon.

Myyttien Merkitys

Antiikin aikana myyttien avulla selitettiin erilaisia ilmiöitä, tapahtumia ja tapoja. Myös erilaisia luonnonilmiöitä ja yhteiskunnallisten instituutioiden syntyä selitettiin mytologian avulla.

• Myytit selittivät maailman syntyä.
• Myytit selittivät maailmassa esiintyvän pahan syntyperää.
• Myytit selittivät myös psykologiaa ja historiaa.

Medusa Mytologiassa

Naispuoliset hirviöt kuuluvat kreikkalaiseen mytologiaan. Medusa on yksi kolmesta sisaresta, kaksi muuta ovat Euryale ja Stheino. Medusa oli alun perin kaunis neito, jonka merenjumala Poseidon raiskasi Pallas Athenen temppelissä. Tästä Pallas Athene vihastui ja muutti Medusan kultaiset hiukset käärmeiksi sekä antoi tälle metalliset kädet ja terävät kulmahampaat.

Pallas Athene antoi Medusalle silmät, jotka hohtivat kamalaa valoa. Tämän vuoksi jokainen, joka katsoi Medusaa silmiin, muuttui sokeaksi. Myöhemmin Perseus lähetettiin noutamaan Medusan päätä häälahjaksi Hippodameialle. Perseus sai jumalilta suojakeinot Medusaa vastaan. Perseus löysi hirviöt nukkumassa ja leikkasi Medusan pään irti. Perseus käytti myöhemmin Medusan irti leikattua päätä, kun hän halusi muuttaa viholliset kiveksi.