Meduusat ovat vesieläimiä

Meduusat elävät merissä

Maailman merissä kelluu ja ui useita erikokoisia ja -värisiä meduusoja. Meduusalla on hyytelöltä näyttävä kupolimainen kello, josta pyyntilonkerot lähtevät. Kellon alapuolella on meduusan suu, josta suuliuskat lähtevät. Meduusoilla on yksinkertainen hermosto, elimiä – kuten sydäntä – niillä ei ole. Meduusat ovat verkkaisia, vaikka ovat petoja. Saalistuksen laukaisee kosketus tai lähietäisyys. Lomamatka etelän rannoilla voi saada ikävän käänteen, jos sattuu uimavedessä kohtaamaan meduusan. Meduusalta suojautuminen on paras keino välttää meduusan aiheuttamat vammat. Paras tapa on välttää uimista sellaisilla rannoilla, joiden läheisyydessä meduusoja tiedetään olevan. Monilla lomakohteiden rannoilla turisteja varoitetaan meduusoista.

Meduusat ovat kaikkien merien asukkaita. Vaaralliset meduusat elävät Itämerta etelämpänä, esimerkiksi Välimeren ja Tyynenmeren alueella. Aasian lomakohteissa, muun muassa Thaimaan rannoilla, on moni turisti saanut meduusan piston.

Vaaralliset meduusat

Kuutiomeduusat ovat hyvin vaarallisia, sillä niiden myrkky on myös ihmiselle kohtalokas. Laji on saanut nimensä kuutiomaisesta uimakellostaan. Kuutiomeduusan alalaji Australiankuutiomeduusa on vaarallisin, se on aiheuttanut eniten kuolemia. Sen neljä pyyntilonkeroa voivat olla jopa kymmeniä kertoja pidempiä kuin niiden uimakellot.

Kuutiomeduusan lisäksi toinen vaarallinen laji on irukandji. Irukandjia on vaikea havaita, koska se on pienikokoinen. Sen halkaisija on vain 12 – 25 milliä, mutta sen pyyntilonkerot saattavat olla jopa metrin pituiset. Laji on erittäin myrkyllinen. Pienen koon vuoksi sen aiheuttamat myrkytykset on aiemmin luokiteltu väärin muiden syiden aiheuttamiksi.

Meduusan piston ensiapu

Meduusan pistosta seuraa kova kipu, joka voi tuntua muuallakin kuin pistoskohdassa. Muita oireita voivat olla muun muassa ihon haavaumat, pistoskohdan turpoaminen, päänsärky, pahoinvointi, hengitysvaikeudet, oksentelu, ripuli, hikoilu, epätasainen pulssi ja sydänoireet. Ensiapuna kannattaa kaataa viinietikkaa pistoskohtaan, sillä sen tiedetään pelastaneen tuhansia ihmishenkiä myrkyllisten meduusojen pistoilta.

Meduusan pistoon kannattaa antaa ensiapua, mutta aina on hyvä saada myös lääkärin hoitoa. Vieraassa maassa lomaillessa ihminen voi hätääntyä, eikä silloin välttämättä osaa hälyttää apua oikeasta paikasta. Erilaiset mediapalvelut auttavat tässä, sillä netistä voi tarkistaa paikallisen sairaalan ja ambulanssin puhelinnumerot. Matkailijan kannattaa etsiä jo ennen matkaa yhteystiedot tärkeimpiin palveluihin.

Meduusat ovat sekä kaunottaria että hirviöitä

Meduusat kuuluvat vedenalaisen elämän kiehtovimpiin olentoihin. Vaikka ne ovat pelottavia ja osa myrkyllisiä, niiden liikkumista on kiehtovaa katsella. Loppukesästä myös Suomen merivesissä rantojen tuntumassa voi hyvällä onnella nähdä meduusoja. Medusa vinkkaa, että turvallisesti niitä voi katsella esimerkiksi Helsingissä Merimaailma Sea Lifessa. Netistä löytyy Kalifornian Monterey Bayn livekamera, jossa voi seurata meduusojen elämää akvaariossa. Videoita voi katsoa Monterey Bayn akvaarion YouTube -kanavalla.

Portugalinsotalaiva on tunnettu ja vaarallinen polyypeista koostuva yhdyskunta. Se ei varsinaisesti ole meduusa, vaikka sitä yleisesti meduusana pidetään. Meduusalta suojautuminen kannattaa opetella ennen lomamatkaa. Lisäksi matkatavaroihin on syytä pakata etikkaa mukaan, sillä se neutraloi meduusan myrkyn parhaiten. Kaiken lisäksi etikka on edullinen ensiapu! Paras keino suojautua on pysytellä poissa merivedestä.