Kuinka Tunnistaa Epätasainen Pulssi?

post thumb
Inspiraatiota
by Anna/ on 29 Sep 2021

Kuinka Tunnistaa Epätasainen Pulssi?

Ei ole ollenkaan huono ajatus opetella tunnistamaan, millainen on epätasainen pulssi. Toisinaan myös aivan terve sydän kadottaa hetkeksi rytminsä ja siitä aiheutuu harmittomia muljahteluita sekä lisälyöntejä. Sykkeen epäsäännöllisyys voi kuitenkin johtua myös eteisvärinästä, joka onkin se yleisin rytmihäiriö. Siitä voi pahimmillaan olla seurauksena jopa aivoinfarkti, eikä se ole leikin asia. Kaikki sydämeen liittyvät asiat on syytä ottaa riittävällä vakavuudella.

Epätasainen Pulssi On Vain Yksi Eteisvärinän Oireista

Kun sydän on eteisvärinässä, se ei supistele lihaksiaan tehokkaasti vaan ne ikään kuin vain värisevät. Tästä voi pahimmillaan aiheutua verihyytymiä, kun veri ei pääse liikkumaan normaalisti. Nämä hyytymät voivat lähteä liikkeelle johtaen verisuonitukkeumaan tai aivoverenkiertohäiriöön. Tässä siis tärkeitä syitä, miksi eteisvärinä olisi hyvä tunnistaa ajoissa. Oireinaan siis epäsäännöllinen syke, väsymys, jaksamattomuus sekä huonovointisuus.

Eteisvärinä voi esiintyä myös vain ajoittain, jonka vuoksi se voi olla hankalaa lääkärin todeta. Se voi jopa esiintyä täysin oireettomana, joskaan ei silti yhtään vähempää vaarallisena. Myös meduusat voivat aiheuttaa sydän oireita, muun muassa juuri epäsäännöllistä pulssia. Jos on lomailemassa alueella, jossa meduusoja esiintyy, kannattaa esiintyvät oireet ottaa ehdottoman vakavasti.

Näin Mittaat Pulssisi

Istu rauhassa paikoillasi ja tutkaile mistä löydät pulssisi helpoiten. Hyviä paikkoja ovat ranteen sisäpuoli peukalon alta, kyynärtaive tai kaula. Tarkkaile aluksi, tulevatko sykäykset tasaisesti. Voit vaikka laskea lyönnit tai sanoa hep joka sykäyksellä, jolloin epäsäännöllisyyden huomaaminen voi olla helpompaa. Seuraavaksi kannattaa laskea pulssin tiheys. Laske lyöntejä puolen minuutin ajan ja kerro sitten lukema kahdella. Normaali lepopulssi on 50-110 lyöntiä minuutissa.