Matt Damon elokuvat lyhyesti

post thumb
Elokuvat
by Anna/ on 14 Jun 2024

Matt Damon elokuvat lyhyesti

Nimenä Matt Damon ei välttämättä sano mitään, mutta jos olet aiemmin lukenut blogejamme, niin hän esiintyi Bourne -sarjassa päähenkilönä eli Jason Borunena. Sarja tihkui kovaa menoa ja jännittäviä juonenkäänteitä, joissa Matt sai laittaa koko persoonansa peliin. Päätimme tutkailla hiukan tarkemmin, kuinka suosittu hän on näyttelijänä ja ovatko Matt Damon elokuvat suosiossa laajemmin. Katsotaan, millaiseen tulokseen päädymme.

Matt Damon elokuvat ja taustaa

Ennen kuin edes katsotaan, millaisiin suorituksiin hän on kyennyt, niin katsotaan vähän taustaa eli perhettä. Sieltä löytyy varsin yllättävä tieto. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, että hänen isänsä Kent oli englantilaista ja skottilaista alkuperää, mutta tieto äidistä on yllättävä. Nancy Carlsson-Paige on syntyperältään suomalainen ja ruotsalainen. Sukunimikin on muutettu Pajarista Paigeksi.

Ripaus suomalaista verta ja tämän näyttelijän imago muuttuu silmissä heti toisenlaiseksi. Vaikka näin yllättävää taustaa ei olisikaan, niin silti hänessä on tietynlaista särmää. Se on kuin bonuskoodi, joka omalla tavallaan tarjoaa katsojalle hiukan enemmän.

Elokuvia sen sijaan löytyy varsin paljon, mikä ei ole toisaalta yllätys sekään. Tietoomme on myös tullut, että hän Bourne sarjan aikoihin kieltäytyi Avatar -elokuvasta kiireisiin vedoten. Jälkeenpäin se osoittautui näyttelijöilleen varsinaiseksi kultakaivokseksi.

Uran elokuvia

Matt Damon on luonut uraa varsin määrätietoisesti, sillä hän kiinnostui näyttelemisestä jo kouluvuosina. Hän koki itsensä erilaiseksi ja löysi ystäväkseen kuitenkin samanhenkisen pojan. Tuo poika on edelleen hänen työtoverinsa eli Ben Affleck.

Vaikka ensimmäiset Matt Damon elokuvat tulivat valkokankaalle vuonna 1988, niin läpimurto tapahtui vuonna 1997 ja elokuva oli silloin Good Will Hunting. Hän kirjoitti sen yhdessä Affleckin kanssa ja he myös voittivat parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin.

Aikaisemmin esittelemämme Jason Bourne -sarja ilmestyi vuosina 2002-2016. Kaikkiaan hänen on joko käsikirjoittanut, näytellyt tai ohjannut yli 90 elokuvassa ja television puolella yli 20 tuotannossa.

Mieleenpainuvat Matt Damon elokuvat

Good Will Hunting on elokuvana erinomainen, mutta niitä ovat myös suuren suosion saanut vuonna 2023 ilmestynyt Nike -elokuva Air. Siinä hän näytteli Sonny Vaccaroa ja vastasi tuotannosta yhdessä Affleckin kanssa. Samana vuonna ilmestyi myös Oppenheimer, josta tuli varsin suosittu ja se on kahminut huomattavan määrän palkintoja.

Myös Good Will Hunting aikanaan poimi nimityksiä sekä sen jälkeen myös palkintoja. Näiden uudempien Matt Damon elokuvien varjoon jää hänen vanhempi tuotantonsa, sillä esimerkiksi Air on mielenkiintoinen, sillä myös Affleck näyttelee samassa elokuvassa.

Heidän yhteistyönsä on todella sujuvaa ja rooleista huolimatta näkee, miten hyvin he tulevat toimeen keskenään. Air -elokuvan käsikirjoitus oli myös heidän ja mikä parasta, elokuva ei jää junnaamaan paikoilleen missään vaiheessa. Tarina on tehty tositapahtumiin perustuen, mutta siinäkin tukeudutaan mielenkiintoisella tavalla myös fiktioon.

Kaupallisesti menestyneet Matt Damon elokuvat

Jokainen näyttelijä kokee huippuhetkiä ja joskus elokuvista tulee täydellisiä floppeja. Medusan verkko oli mielenkiintoinen, vaikka se ei Mattista tehnyt vielä miljonääriä. Suurimmat kaupallisesti menestyneet Matt Damon elokuvat ovat True Grit vuonna 2010, tieteiselokuva Elysium vuonna 2013 sekä The Martian vuonna 2015.

Sen jälkeen muutama vuosi meni huonommin eikä mitään suurempaa menestystä tullut, vaikka hän teki myös ne vuodet ahkerasti töitä. Seuraava urheiludraama oli vuonna 2019 Ford v Ferrari ja pari vuotta myöhemmin Last Duel sai myönteisen arvostelun, mutta taloudellisesti se ei kuitenkaan ollut menestys.

Seuraava tärkeä urheiludraama olikin Air, joka on saanut huomattavan paljon huomiota sekä positiivista arvostelua. Elokuva on mielenkiintoinen ja tapahtumarikas, vaikka ei mikään trilleri olekaan.