Medusan Isku

post thumb
Inspiraatiota
by Anna/ on 08 Apr 2021

Medusan Isku

Medusan isku on toinen osa Bourne -elokuvasarjassa. Ensimmäinen osa oli nimeltään Medusan verkko ja kolmas osa Medusan sinetti. Medusa elokuvat ovat täynnä toimintaa ja räiskettä, joten niissä tapahtuu paljon. Tämänkin elokuvan päätähtenä on Matt Damon Jason Bournena. Elokuva myötäilee samannimistä romaania, jonka on kirjoittanut Robert Ludlum. Tarina lähtee lähes suoraan liikkeelle siitä, mihin Medusan verkko päättyy, joten jos on ensimmäisen osan katsonut, tuntuu Medusan iskun alku hyvin tutulta.

Millainen Medusan Isku On Juoneltaan?

Jos Medusan verkko oli vauhdikas, niin sitä on myös Medusan isku. Vaikka tapahtumat alkavat hyvin rauhallisissa merkeissä, voi hyvin kuvitella, että se ei jatku pitkään ja tapahtumat alkavat vyöryä eteenpäin suhteellisen vauhdikkaasti. Jason Bourne ja hänen tyttöystävänsä Marie Helena Kreutz viettävät rauhallista ja rakkauden täyteistä elämään Intiassa täysin tietämättöminä siitä, että Berliinissä on tapettu kaksi CIA:n agenttia. He olivat työtehtävissä ja kuinka ollakaan, rikospaikalta löytyy Bournen sormenjäljet.

Bourne ei tietenkään ole Berliinissä ollut, mutta hänet on lavastettu syylliseksi. Henkilö, joka murhasi agentit, on päättänyt saada myös Bournen päiviltä, ja siksi lähtee etsimään Jasonia. Hän onnistuu löytämään, mutta ei pysty surmaamaan kuin Bournen tyttöystävän Marien. Bourne luulee, että hyökkäyksen takana on CIA, joka on vainonnut häntä aikaisemmin. Hän päättää selvittää menneisyytensä ja tästä alkaa hurja seikkailu, jossa sattuu ja tapahtuu.

Tässäkin osassa käytetään hyvin paljon lähikuvausta ja käsikirjoittaja Tony Gilroy on kyennyt jälleen osoittamaan oivallisen taitonsa ja vie juonta eteenpäin hyvin tiiviisti, joten jännitys elokuvassa säilyy loppuun asti. Medusan verkko oli hyvin tapahtumarikas ja tämä osa on koostettu samalla tyylillä. Joten tapahtumia riittää hengästymiseen asti. Elokuvan juoni on paikka paikoin suorastaan nokkela. Tosin jotkut takaa-ajokohtaukset ovat enemmän autojen törmäilyä kuin jännittävää viihdettä. Jännitystä tarjoilevat myös kasinot netissä ja voittojen pyörähdellessä saattaa räiskekin kasvaa melkoisesti.

Jason Bourne Ja Kuvaus

Matt Damon on jälleen parhaimmillaan, kun hän esittää Jason Bournea. Hän kykenee täydellisesti esittämään edelleen muistinsa menettänyttä. Aika-ajoin tunnelma on jopa hiukan synkkä, mutta käsikirjoituksen dialogi on hyvin älykästä ja se sopii hyvin Damonin kylmäveriseen tyyliin esittää sankaria. Ilman Damonin hyvää roolisuoritusta, Medusan iskusta olisi saattanut tulla huomattavasti latteampi.

Toisinaan yhteenotot on kuvattu liian läheltä ja silloin niistä muodostuu jopa hiukan sekavia, julmia ja jopa hengästyttäviä. Damonin roolihahmo on säälimätön ja häntä ajaa eteenpäin osittain myös se, että hän ei muista menneisyydestään juurikaan mitään. Hänellä on vain pätkiä tiedossa, mutta aivan liian paljon palapelistä puuttuu palasia. Katsojan näkövinkkelistä tämän on erittäin kutkuttavaa, koska palaset selviävät osa kerrallaan, emmekä loppujen lopuksi tiedä yhtään enempää kuin Jason Bournekaan. Juuri tällä keinolla käsikirjoittaja saa juonen pysymään koossa alusta loppuun. Tähän kykenee melko harva elokuva silloin, jos jännitys kasvaa.

Matt Damonin Uskollisuus

Matt Damon pysyi uskollisena Medusa trilogialle ja hän kieltäytyi Avatar -elokuvan huippuroolista. Tosin tämän huikean kieltäytymisen seurauksena olemme saaneet seurata todella jännittäviä Medusan iskua, aikaisemmin esitettyä Medusan verkkoa ja vielä viimeisenä valmistunutta Medusan sinettiä. Sen jälkeen Matt myös ilmoitti, että hän ei halua tätä sarjaa enempää näytellä.

Varmasti hänen itsensä kannalta olisi ollut parempi valita Avatar, kun pysyä Medusan kaltaisessa elokuvassa, mutta aina ei voi tietää etukäteen, kuinka menestyksekäs jokin elokuva voi olla. Medusa -elokuvista on jo kulunut aikaa, mutta edelleen ne ovat suhteellisen ajankohtaisia lukuun ottamatta sitä, että autot vääjäämättä näyttävät elokuvassa vanhoilta. Idea on ja pysyy mielenkiintoisena, vaikka elokuva tehtäisiin tänään uudelleen.