Polttiaiseläimiä Suomessa

post thumb
Inspiraatiota
by Anna/ on 05 Apr 2021

Polttiaiseläimiä Suomessa

Polttiaiseläimiä ovat meduusat, kuutiomeduusat, polyyppieläimet, pikarimeduusat ja korallieläimet sekä mikroskooppiset rakkoloisiot. Niihin kuuluvia lajeja on kaikkiaan peräti noin 11 000. Näistä lajeista ei esiinny montaakaan Suomen lähistöllä. Suurin osa näistä polttiaislajeista on merieläimiä, jotka elävät etenkin lämpimillä ja matalilla merialueilla. Suomessakin tavataan silti säännöllisesti ainakin kuutta eri lajia, sekä niiden lisäksi joitain satunnaisemmin tavattavia lajeja.

Mitä Polttiaiseläimiä Suomessa Esiintyy?

Meduusoista Suomen merissä esiintyy vain yhtä lajia; ihmiselle vaaratonta korvameduusaa. Itämerellä elää kuitenkin polyyppieläimiä, joita ovat kaspianpolyyppi Cordylophora caspia ja Obelia loveni. Obelia loveni elää suurina yhdyskuntina. Itämeressä elää myös pieniä ja yksinkertaisia lajeja, joita ovat Pelmatohydra oligatis ja Protohydra leucarti. Sisävesissä taas elää lampipolyyppi nimeltä Hydra.

Näistä lajeista etenkin korvameduusa on monille suomalaisille ennestään tuttu. Tämä medusa on esillä monessa Suomen yleisöakvaariossa. Eräs tällainen akvaario on tunnettu Helsingin Sea Life. Lisäksi tätä lajia voidaan hankkia myös lemmikiksi yksityiseen akvaarioon. Suomalaisilla on siis loistavat mahdollisuudet päästä näkemään tämä Suomen ainoa meduusalaji omin silmin.

Mitä Ovat Polttiaiseläimet?

Polttiaiseläimet ovat eläinkuntaan kuuluva päälaji, jotka lisääntyvät joko suvuttomasti silmikoitumalla tai suvullisesti hedelmöityksen kautta. Ne ovat rakenteeltaan yksinkertaisia selkärangattomia. Polttiaiseläinten ravinnon saalistaminen perustuu eläimen polttiaissoluissa olevaan myrkkyyn. Joidenkin lajien myrkky voi olla ihmisille vaarallista, mutta ihmiselle vaarallisia lajeja tunnetaan vain noin sata.