Portugalinsotalaiva, Kasvi, Eläin Vai Jotain Muuta

post thumb
Inspiraatiota
by Anna/ on 22 Nov 2021

Portugalinsotalaiva, Kasvi, Eläin Vai Jotain Muuta

Portugalinsotalaiva, Physalia Physalis, on polttiaiseläin, jota esiintyy lämpimillä merialueilla. Tämä omituinen yhdyskunta koostuu useista erilaisista polyypeista, joista kukin on erikoistunut tekemään omaa tehtäväänsä. Toiset näistä polyypeista ovat erikoistuneet kellumiseen, jotkut syömiseen tai lisääntymiseen sekä saalistamiseen. Sen yläosa on noin 15 cm veden pinnan yläpuolelle kohoava typpi, happi ja hiilimonoksidisäiliö, joka toimii purjeena ja auttaa kellumisessa.

Portugalinsotalaiva On Polttava Vierailija

Vedenpinnan alapuolella yhdyskunnalla on jopa 30 metriä pitkät saalistukseen käytettävät lonkerot, joissa on polttiaissoluja. Nämä ovat myös ihmiselle vaarallisia. Portugalinsotalaiva käyttää ravinnokseen pieniä kaloja, äyriäisiä ja katkarapuja, joita se pyydystää ja tappaa lonkeroidensa avulla. Mutta ei sääntöä ilman poikkeusta, kuten sanotaan, muutama kalalaji on immuuni sen myrkylle ja viettää turvallisia hetkiä sen lonkeroiden lomassa.

Vaikka portugalinsotalaiva näyttääkin samanlaiselta kuin meduusat, se ei itse asiassa ole meduusa. Se on aivan oma lajinsa eikä samaan lajistoon kuulu muita. Hauska yksityiskohta on, että portugalinsotalaivoja on sekä oikea- että vasenkätisiä. Tämä kätisyys määrittää, mihin suuntaan se tuulen mukana kulkeutuu. Aallokon yltyessä myrskyksi, se tyhjentää kaasusäiliönsä ja painuu pinnan alle suojaan.

Toimiva Yhdyskunta

Lämpimillä merialueilla elävä portugalinsotalaiva on yhdyskunta, joka muodostuu polyypeistä, joista jokaisella on oma tehtävänsä yhdyskunnassa. Se purjehtii tuulen mukana ja saalistaa pitkien myrkkylonkerojensa avulla pikkukaloja ja äyriäisiä. Tuulen mukana liikkuminen määräytyy sen mukaan, onko kaasusäiliö oikea- vai vasenkätinen. Tämä meduusamainen eliö on vaarallinen myös ihmisille.