Suomalaisen ja karjalaisen mytologian vanhimpiin ja tärkeimpiin jumaliin kuuluu Ukko ylijumala. Ylijumalan lisänimen voidaan ajatella edustavan Ukon asemaa jumalien tärkeysjärjestyksessä tai kirjaimellisesti jumalan roolia taivaan jumalana, kun taas esimerkiksi maalla on omat jumalansa. Sään jumala Ukko mahdollisti myös maanviljelyn, mutta vanhan kansanrunouden mukaan Ukkoa saatettiin kutsua apuun myös taisteluissa ja taikuudessa, sekä muissa arkisemmissa askareissa, kuten metsästyksessä.
Sään Jumala Ukkoa Pidettiin Tärkeänä Maanviljelyksessä
Suomalainen Ukko on ukkosen ja sään jumala. Sään hallitsijana Ukkoa pidettiin erityisen tärkeänä maanviljelyksessä, sateen tuojana. Salamoinnin taas katsottiin olevan Ukon langettama rangaistus. Skandinaviassa Ukkoa vastaavia jumalia ovat olleet ilman ja sodan jumala Tyr, josta myöhemmin tuli Thor ja Odin. Ukkosen jumalia symbolisoi useimmissa mytologioissa vasara, kirves tai salama.
Olympoksen jumalat ovat kenties maailman jumaltarustojen tunnetuimpia jumalia. Suomalaisen Ukko-jumalan vastine kreikkalaisessa mytologiassa on Zeus, joka niin ikään edustaa taivasta, ja jota kutsutaan myös ylijumalaksi. Toinen, maanviljelyksen kannalta tärkeä jumala on Demeter, eli maan ja sadonkorjuun jumalatar. Olympoksen jumalia juhlitaan yhä tänä päivänäkin perinteisin menoin hellenistisen uskonnon edustajien parissa.
Taivaan Ja Sään Jumalia Eri Mytologioissa
Eri kulttuurien mytologioista löytyy monia säähän ja taivaan ilmiöihin liitettyjä jumalia. Kuuluisimpia näistä ovat egyptiläisen mytologian haukan päinen Horus, auringon ja taivaan jumala. Aither on muinaiskreikkalainen valon jumala, joka edustaa ylempää taivasta ja avaruutta. Inkojen mytologiassa Illapa edustaa ukkosta ja myrskyä ja hänen varjostaan on muodostunut Linnunrata.
Sponsorimme: suomikasino.com/fi